Snökite är väldigt lätt att lära sig och att utöva.

De enda förkunskaper som krävs är att man behöver kunna åka skidor eller snowboard i en normalbrant “blå” backe.

Med hjälp av kiten kan man ta sig fram hur och vart man vill på fjället.

Du kan åka på upptäcktsfärd utanför liftsystemet och utforska raviner och områden som du annars har svårt att nå.

Snökiting går ut på att man seglar med en drake som är kopplad till en sele.

På fötterna har du dina vanliga skidor eller din snowboard.

När du styr draken i vinden genereras kraft i seglet och du börjar åka framåt. Med drakens hjälp kan du enligt samma principer som inom seglingen ta dig vart du vill genom att kryssa mot, eller åka med vinden.

När som helst kan du stanna och parkera draken så att den slutar ge kraft.

Möjligheten att åka fram över fjäll och sjöar gör att du kan upptäcka nya platser varje dag. Det är en underbar upplevelse som inte kan beskrivas i ord, den måste upplevas.

Varför inte leta reda på en ravin där du kan leka hela dagen tillsammans med dina vänner? Med hjälp av draken tar du dig överallt. Om det är 45 graders uppförslutning eller flera mil bort spelar ingen roll – draken tar dig dit utan problem, du behöver bara luta dig tillbaka och njuta av åkturen.

För att kunna utöva sporten behöver man, förutom sin vanliga skid- eller snowboardutrustning, en sele och en kite. De flesta erfarna utövare har två drakar, en stor för lättvind, 2-7 m/s, och en mindre för kraftigare vindar, 7-20 m/s.

Kitarna vi åker är utrustade med ett väl fungerande säkerhetssystem för att man lätt och snabbt ska kunna ta bort kraften om det är nödvändigt.

Om Sälen

Sälen är tack vare sina platta fjäll optimalt för snökite. Under säsongen kan vi genomföra kurser ca 90% av dagarna. På kalfjället kan man åka på nya platser varje dag, hela säsongen!

En stor fördel med Sälen som kiteresemål är att du, utöver snökiteåkning i världsklass, kan utnyttja resmålets övriga aktivitetsutbud. Detta är unikt för ett så bra snökiteresemål.

En riktigt bra snökitespot har en varierad terräng för att erbjuda alla typer av åkare någonting speciellt, stadiga och pålitliga vindar och goda snöförhållanden. Tillgängligheten bör också vara god för att du enkelt ska kunna ta dig en tur. Att Sälen är ett härligt resmål vet många om men att det precis utanför liftsystemen finns ett av Europas absolut finaste snökitespots är fortfarande okänt för de flesta.

© Sälens Kiteskola 2021